Showing posts with label jokes. Show all posts
Showing posts with label jokes. Show all posts

Saturday, September 12, 2015

Elemental Fun

For this activity you will need a modern Periodic Table
(here's one I prepared earlier at http://www.ausetute.com.au/pertable.html )

This activity is designed to let students have some fun while they use a Periodic Table to extract information about elements (names, symbols, atomic number and atomic weight).

Ask the students a question.
Students use a Periodic Table find the answers.
After doing a few of these, the students will usually start making up their own questions and answers.
They can try out their questions/answers on their fellow students (and you!).

Names from Symbols

1. Question: What is candy made of?
    Answer: calcium, nitrogen and dysprosium (Ca N Dy )

2. Question: What ingredients do you need to make chocolate?
    Answer: carbon, holmium, cobalt, lanthanum, tellurium (C Ho Co La Te)

3. Question: What elements make up a body?
    Answer: boron, oxygen, dysprosium (B O Dy)

4. Question: What makes up the atmosphere?
     Answer: astatine, molybdenum, sulfur, phosphorus, helium, rhenium (At Mo S P He Re)

5. Question: Prove that these elements are compounds!

  • xenon (It's made up of xenon, nobelium nitrogen, Xe No N)
  • neon (It's made up of neon, oxygen, nitrogen, Ne O N)
  • iron (It's made up of iridium, oxygen, nitrogen, Ir O N)
  • copper (It's made up of cobalt, phosphorus (twice), erbium, Co P P Er)
  • silver (It's made up of sulfur, iodine, livermorium, erbium, S I Lv Er)
  • arsenic (It's made up of argon, selenium, nitrogen, iodine, carbon, Ar Se N I C)
6. Question: What is the most negative element?
    Answer: nobelium, it always spells No

Symbols from Names

1. Question: What fruit is made up of 1 part barium and two parts sodium?
    Answer: Ba Na Na

2. Question: Can you use potassium, nickel and iron to cut an apple?
    Answer: Yes because they make a K Ni Fe

3. Question: If you add some fluorine, uranium and nitrogen to a game, what will happen?
    Answer: It will be more F U N !

4. Question:  What natural fiber is made up of lithium, neon and nitrogen?
    Answer: Li Ne N 

5. Question: What sort of jokes do chemists make out of cobalt, radon, and yttrium?
   Answer: Co Rn Y jokes.

Symbols from Atomic Numbers (crack the code)

1. Code: 1,18,15 
    Clue: A heavenly musical instrument?
    Answer: harp, H (Z=1), Ar ( Z=18), P (Z=15)

2. Code:  66, 7, 95, 53, 52
    Clue: Explosive stuff!
    Answer: dynamite, Dy(Z=66), N(Z=7), Am(Z=95), I(Z=53), Te(Z=52)

3. Code: 20, 28, 10
    Clue: What a cat is afraid of?
    Answer: canine, Ca(Z=20), Ni(Z=28), Ne(Z=10)

4. Code: 1, 85
    Clue: Head covering?
    Answer: hat, H(Z=1), At(Z=85)

5. Code: 67, 8, 19
    Clue: Somewhere to hang your coat?
    Answer: hook, Ho(Z=67), O(Z=8), K(Z=19)

Molecular Weight from Symbols

1. Question: What is a Chemist's favourite number?
    Answer: 315.02 because it is Lu C K Y (175 + 12.01 + 39.1 + 88.91 = 315.02)

2. Question: What is the molecular weight of a gene?
    Answer: 92.82 because it's made up of Ge and Ne (72.64 + 20.18 = 92.82)

3. Question: What is the value of life?
    Answer: 62.791 Li Fe (6.941 + 55.85 = 62.791)

4. Question: What does a boy weigh?
    Answer: 115.72 B O Y (10.81 + 16.00 + 88.91 = 115.72)

5. Question: How heavy is a phone?
    Answer: 68.158 P H O Ne (30.97 + 1.008 + 16.00 + 20.18 = 68.158)

Words You Can Make Using the First Twenty Elements Only
  • Al O Ne
  • Ar C
  • Ar K
  • B Ar
  • B Ar K
  • B Ar N
  • Be Ar
  • B Li N K
  • B Li S S
  • B O Ar
  • B O Ne
  • B O O K
  • B O S S
  • Ca B
  • C Al F
  • Ca N
  • Ca N Al
  • Ca Ne
  • Ca N O N
  • Ca P
  • C Ar
  • C Ar B O N
  • Ca S H
  • C H O O K
  • C H O P
  • C Li C K
  • C Li F F
  • C Li N K
  • Cl O C K
  • Cl O Ne
  • C O B
  • C O Ne
  • C O O K
  • C O S H
  • F Ar
  • F Li C K
  • F Li P
  • F O Al
  • H Al F
  • H Al O
  • H Ar K
  • H Ar P
  • He Al
  • He Ar
  • H O C K
  • H O N K
  • H O P
  • K Na C K
  • K N O B
  • K N O C K
  • Li Ar
  • Li C K
  • Li Ne
  • Li N K
  • Li P S
  • Li S P
  • Na B
  • Na P
  • Ne O N
  • Ne P Al
  • N O O K
  • O Ne
  • O P Al
  • P Al
  • P Ar
  • P Ar K
  • P H O Ne
  • P O P
  • S Ca N
  • S C O Ne
  • S He
  • S He Ar
  • Si C K
  • Si N
  • Si N K
  • S Li C K
  • S Li P
  • S Na C K
  • S Na P
  • S O B
  • S O C K
  • S O N Ar
  • S P O O K




Thursday, December 20, 2012

Gallium Practical Jokes

If you ask a Chemist what their favourite metal is, the chances are they will answer gallium.

Historically, gallium is significant because it was one of the elements that Dmitri  Mendeleev predicted the properties of, before the element had even been discovered! Mendeleev called the element ekkaaluminium.

Gallium has gained commercial value because gallium compounds such as gallium arsenide, GaAs, are important semiconductors in the electronics industry.

But the reason many Chemists like gallium is because of its interesting physical properties.
Gallium is a silvery metal with a metallic lustre that looks a lot like silver. Unlike silver however, gallium is not found as the element in nature. Gallium compounds occur in minute quantities in bauxite (an aluminium ore) and sphalerite (a zinc ore) and can be extracted from these ores by smelting.
The melting point of gallium is about 29.8oC and its boiling point is about 2204oC. This means that at temperatures between 29.8oC and 2204oC gallium is a liquid. Or put another way, if you have some gallium in a test tube on a hot summer's day in Sydney, or Miami, or anywhere where the temperature gets above 30oC, what you will see is a puddle of molten metal, but if you take the molten gallium back into an air-conditioned room where the temperature is likely to be less than 25oC, the gallium will freeze again.
And this is the basis of the disappearing spoon trick as shown in the video.

At temperatures below its melting point, gallium is a solid and can be fashioned into a spoon shape.  Being a silvery, metallic metal, it looks just like a silver teaspoon. However, if you were to stir your cup of hot tea or hot coffee with the gallium spoon, the spoon will melt because the temperature of the tea or coffee will be above the melting point of the gallium.



Further Reading
History of the Periodic Table
Periodic Table of the Elements
Metals and Non-metals
Chemical and Physical Changes
Writing Ionic Formula
Naming Ionic Compounds
Temperature Conversions
Latent Heat

Suggested Study Questions
  1. Use the Periodic Table to find the following for gallium:
    • symbol
    • atomic number
    • atomic mass
  2. With reference to the Periodic Table explain why Mendeleev would have named the unknown element, located where gallium is now known to be, ekkaaluminium.
  3. Gallium often occurs in compounds in the +3 oxidation state, or as an ion in salts with a charge of 3+. Give the most likely formula for each of the following:
    • gallium chloride
    • gallium oxide
    • gallium hydroxide
  4. Give the most likely name for each of the following:
    • GaH3
    • Ga(NO3)3
    • Ga2(CO3)3
  5. Does the video show a chemical or a physical process? Explain your answer.
  6. Sketch a temperature vs time curve to describe the melting of gallium.
  7. Convert the melting point and boiling point of gallium from centigrade to kelvin.
  8. Mercury has a melting point of about 234K and a boiling point of around 630K. Convert these temperatures to oC
  9. Explain why mercury is a liquid at room temperature and pressure.
  10. Could you freeze mercury by walking into an air-conditioned room like you can gallium? Explain your answer.